Leer zelf je werkplek instellen en voorkom klachten

Je werkplek goed instellen voorkomt klachten.

Het toenemend gebruik van laptops, smartphones en tablets zorgt voor een toename van overbelaste spieren in schouders en nek. Dit vanwege de minder ergonomische houding die je aanneemt op de werkplek. Reden te meer om jezelf te behoeden voor overbelasting.

De top 3 meest voorkomende klachten door een foutief ingestelde werkplek zijn:

1. Schouder / nekklachten. 
Wanneer je scherm niet op de juiste hoogte is ingesteld zul je je hoofd optillen (PC) of laten zakken (laptop, tablet of smartphone) om recht in het beeldscherm te kijken. Deze knik of bolling zal na dagen, maanden of jaren kunnen zorgen voor samengetrokken spieren in je nek en schouders. De voorover gebogen houding zorgt tevens voor verkorting van de borstspieren. Goed ademhalen wordt dan lastig. De bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer naar je hoofd wordt bemoeilijkt wat soms in hoofdpijn resulteert. Zorg er voor dat je pc beeldscherm op ooghoogte staat ingesteld. Breng een tablet of telefoon omhoog.

2. Polsklachten
Wanneer je armen niet goed ondersteund worden door het tafelblad of de leuning van je stoel sta je onnodig “aan” wanneer je typt of je muis gebruikt. Je armen reiken naar voren en je pols is gebogen. Door veel dezelfde beweging te maken kunnen de pezen in het polsgewricht irriteren of ontsteken. Dat heet een carpaal tunnelsyndroom. Pijnlijk en letterlijk onhandig. Gebruik de armleuning van je stoel, haal je toetsenbord dichterbij en gebruik ondersteuning onder je polsen.

3.  Lage rugklachten
We komen veel mensen tegen die onderuit zitten in hun bureaustoel. Meestal is het werkblad dan veel te laag of de stoel niet aangepast. Hierdoor raakt de onderrug overbelast. Hoe weet je of je rechtop zit? Onder je billen zitten zitbeentjes. Als je daar recht op zit is je wervelkolom recht en gestapeld. Door rechtop te zitten train je vanzelf je rug- en buikspieren, ofwel je “core”genoemd. Afwisselend een sta-bureau zou een uitkomst kunnen zijn. Een stoel waarvan het onderrug gedeelte instelbaar is zorgt voor optimale ondersteuning.

In de workshop Ergonomie leren deelnemers:

  • Hun werkplek zelf in te stellen 
  • Juiste houding aan te nemen voor pc, laptop, tablet of smartphone
  • Klachten te voorkomen

.

Onze ergo coach demonstreert het instellen van een werkplek waarna de deelnemers kunnen oefenen. De belangrijkste do’s en don’ts worden uitgelegd. Daarnaast is er aandacht voor een juiste werkhouding. Deelnemers met fysieke klachten krijgen oefeningen mee en extra aandachtspunten voor de werkplek.

Duur workshop  2,5 uur
Aantal deelnemers  max. 12
Tarief incompany workshop  € 495,- excl. btw

 

 Ga naar WorkMassage

Tags:

Geef je personeel een Massagebon kado!

Verras je medewerkers met de Massagebon. Ideaal voor de feestdagen, jubileum of verjaardag. De Massagebon bestel je op Massagebon.nl en is te besteden bij vele massagepraktijken in heel Nederland.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor ons E-zine StressLess en ontvang eBook "10 Valkullen van alledaagse stress" kado.