5 Tips voor een perfect Vitaliteitsprogramma op je werk.

Ik was onlangs bij Gemeente Amsterdam om de aftrap van hun Vitaliteitsprogramma bij te wonen.

Deze maand verzorg ik daar enkele workshops Vitaliteit en Stresshantering dus ik kon mezelf meteen voorstellen en kennis maken met de mensen op de afdeling. De opzet en aanpak van dit team vond ik zo bijzonder dat ik het graag met je deel. Wellicht iets om dit op jouw werk van de grond te krijgen?

Hoe bereik je nou juist die groep medewerkers voor wie het vitaliteitsprogramma bedoeld is?

Vaak komen mensen op het onderwerp Vitaliteit af die er al actief mee bezig zijn op hun manier. Dat is fantastisch, deze groep mensen in geïnteresseerd en gemotiveerd om mee te doen. Vitaliteit is een breed begrip. Er zijn zoveel dingen die bijdragen aan je gezondheid en welzijn. Daarom is een geslaagde opzet laagdrempelig en gevarieerd. Mensen doen vaak onbewust meer aan hun gezondheid dan ze denken. Als ik vraag wie er iets leuks gedaan heeft afgelopen weekeinde vertel ik erbij dat ook plezier en iets met anderen doen een belangrijke factor is voor je gezondheid. Er is geen goed of fout, er zijn wel keuzes. Maak een plan voor meer vitaliteit op het werk.

Wil jij meer vitaliteit op je werk dan heb je wellicht iets aan deze tips.

Stap 1.
Vraag aan alle medewerkers wat ze graag doen in hun vrije tijd. Wat draagt nou bij aan hun gezondheid en welzijn? Vraag meteen aan welke informatie of activiteit behoefte is als het om hun gezondheid gaat. Op basis van deze informatie kun je beter aansluiten bij de behoefte van je collega’s.

Stap 2.
Vraag medewerkers meteen of ze zelf een korte workshop van bv. een uurtje over dat onderwerp wil verzorgen. Of het nu om dans, tai chi, meditatie, lunch wandelen of zingen gaat, het werkt verbindend en is daarom al goed voor ieders vitaliteit. Perfectie is hierbij geen einddoel.

Stap 3.
Bekijk welke onderwerpen nog meer kunnen bijdragen aan een breed en gevarieerd aanbod en zoek daar geschikte externe partijen bij. Denk aan massage, ergonomie, mindfullness, koken, voedingsadvies, humorworkshop, stresshantering, traploop wedstrijd, smooties maken etc.

Stap 4.
Communiceer het vitaliteitsprogramma tijdig binnen de organisatie via intranet, memo’s, posters en/of flyers. Natuurlijk zoemen de geruchten al rond aangezien sommige medewerkers in volle voorbereiding zijn voor hun workshop. Wanneer de Vitaliteitsdag, -week of -maand begint zorg voor een zichtbare start. Liefst plenair waarbij je de workshopgevers (in- en extern) uitnodigt er kort iets over te vertellen. Serveer er wat gezonds en lekkers bij.

Stap 5.
Maak het leuk. Bedenk een prijsvraag of vermeld het aantal calorieën op de traptreden die je verbrandt als je boven bent. Misschien ken je iemand die iets ludieks kan doen tijdens de kick-off. Lachen is gezond:-).

Evaluatie
Vraag na elke activiteit via een enquête formulier hoe medewerkers het vonden zodat je voor een volgende keer weet wat er mogelijk nog beter of anders kan. Wie weet is het begin ontstaan van een mooie traditie binnen jouw bedrijf. Wij helpen graag met de invulling van een passend vitalteitsprogramma, informeer naar de mogelijkheden.

Veel plezier!

vitaliteitsprogrammaPS. Als je het leuk vind denk ik graag met je mee:-).

Geef je personeel een Massagebon kado!

Verras je medewerkers met de Massagebon. Ideaal voor de feestdagen, jubileum of verjaardag. De Massagebon bestel je op Massagebon.nl en is te besteden bij vele massagepraktijken in heel Nederland.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor ons E-zine StressLess en ontvang eBook "10 Valkullen van alledaagse stress" kado.