5 Tips voor een geslaagde Vitaliteitsweek op je werk.

Ik was onlangs uitgenodigd bij een instelling in Amsterdam om bij de aftrap te zijn van hun Vitaliteitsmaand.

Deze maand verzorg ik daar enkele workshops Vitaliteit en Stresshantering dus ik kon mezelf meteen voorstellen en kennis maken met de mensen op de afdeling. De opzet en aanpak van dit team vond ik zo bijzonder dat ik het graag met je deel. Wellicht iets om dit op jouw werk van de grond te krijgen?

Hoe bereik je nou de groep medewerkers voor wie vitaliteit nog niet zo hoog op de agenda staat? Vaak komen mensen op het onderwerp Vitaliteit af die er al actief mee bezig zijn op hun manier. Dat is fantastich, deze groep mensen in geineresseerd en gemotiveerd om mee te doen. Vitaliteit is een breed begrip. Er zijn zoveel dingen die bijdragen aan je gezondheid en welzijn. Daarom is een geslaagde opzet laagdrempelig en gevarieerd. Mensen doen vaak onbewust meer aan hun gezondheid dan ze denken. Als ik vraag wie er iets leuks gedaan heeft afgelopen weekeinde vertel ik erbij dat ook plezier en iets met anderen doen een belangrijke factor is voor je gezondheid. Er is geen goed of fout, er zijn wel keuzes.

Wil jij meer vitaliteit op je werk dan heb je wellicht iets aan deze tips. Gesteund door de directie met wat tijd en budget uiteraard:-).

Stap 1.
Vraag aan alle medewerkers wat ze graag doen in hun vrije tijd. Wat draagt nou bij aan hun gezondheid en welzijn? Vraag meteen aan welke informatie of activiteit behoefte is als het om hun gezondheid gaat. Op basis van deze informatie kun je beter aansluiten bij de behoefte van je collega’s.

Stap 2.
Vraag medewerkers meteen of ze zelf een korte workshop van bv. een uurtje over dat onderwerp wil verzorgen. Of het nu om dans, tai chi, meditatie, lunchwandelen of zingen gaat, het werkt verbindend en is daarom al goed voor ieders vitaliteit. Perfectie is hierbij geen einddoel.

Stap 3.
Bekijk welke onderwerpen nog meer kunnen bijdragen aan een breed en gevarieerd aanbod en zoek daar geschikte externe partijen bij. Denk aan massage, ergonomie, mindfullness, koken, voedingsadvies, humorworkshop, stresshantering, traploopwedstrijd, smooties maken etc.

Stap 4.
Communiceer het programma tijdig binnen de organisatie via intranet, memo’s, posters en/of flyers. Natuurlijk zoemen de geruchten al rond aangezien somminge medewerkers in volle voorbereiding zijn voor hun workshop. Wanneer de Vitaliteitsdag, -week of -maand begint zorg voor een zichtbare start. Liefst plenair waarbij je de workshopgevers (in- en extern) uitnodigt er kort iets over te vertellen. Serveer er wat gezonds en lekkers bij.

Stap 5.
Maak het leuk. Bedenk een prijsvraag of vermeld het aantal caloriën op de traptreden die je verbrandt als je boven bent. Misschien ken je iemand die iets ludieks kan doen tijdens de opening. Lachen is gezond:-).

Evaluatie
Vraag na elke activiteit via een enquete formulier hoe medewerkers het vonden zodat je voor een volgende keer weet wat er mogelijk nog beter of anders kan. Wie weet is het begin ontstaan van een mooie traditie binnen jouw bedrijf.

Veel plezier!

PS. Als je het leuk vind denk ik graag met je mee:-).

Geef je personeel een Massagebon kado!

Verras je medewerkers met de Massagebon. Ideaal voor de feestdagen, jubileum of verjaardag. De Massagebon bestel je op Massagebon.nl en is te besteden bij vele massagepraktijken in heel Nederland.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor ons E-zine StressLess en ontvang eBook "10 Valkullen van alledaagse stress" kado.